Joan Garriga denuncia l’empadronament fraudulent a Catalunya
El portaveu del Grup Parlamentari de VOX al Parlament de Catalunya, Joan Garriga, ha denunciat avui durant la defensa de la moció de la seva formació el creixement alarmant del frau en els empadronaments a Catalunya, una pràctica que, segons ha afirmat, “està fomentada, promoguda i legitimada pel Govern de la Generalitat”.
El portaveu de VOX ha assenyalat que aquesta pràctica està directament relacionada amb l’augment de la immigració il·legal i l’ocupació d’habitatges. Ha responsabilitzat l’Executiu autonòmic d’encoratjar el frau a través del seu conegut “decàleg d’empadronament”, que permet empadronar persones sense títol de propietat, sense contracte de lloguer i fins i tot sense notificar al propietari. “Com vam poder demostrar en la interpel·lació, a Catalunya cada dia hi ha més empadronaments fraudulents. I la consellera només es va dedicar a negar-ho i a insultar-nos. I clar, quan negues un problema, ets incapaç de solucionar-lo”, ha afirmat Garriga.
A més, ha alertat sobre “amenaces polítiques” com l’anunci recent d’ERC de sancionar els ajuntaments que intentin frenar aquesta situació. “Aquesta permissivitat amb el frau provoca que Catalunya s’hagi convertit en un epicentre d’immigració il·legal que genera inseguretat, pèrdua d’identitat i saturació dels serveis socials”, ha afegit.
Garriga també ha recordat que la Llei 1/2022, que legitimava aquest tipus de situacions, ha estat tombada aquesta mateixa setmana pel Tribunal Constitucional gràcies al recurs de VOX. “Una altra victòria més dels serveis jurídics de VOX. Gràcies a això, els propietaris estan més protegits i no hauran d’assumir el paper social que correspon a les institucions”, ha celebrat. Segons ha indicat, aquesta sentència obliga el Govern a deixar d’imposar sancions per valor de 13 milions d’euros i a retornar 400.000.
Per fer front a aquesta situació, VOX ha presentat una moció parlamentària amb els següents objectius: reconèixer la gravetat del problema de l’empadronament fraudulent, derogar les directrius del “decàleg d’empadronament”, instar els ajuntaments a revisar els seus padrons, modificar la Llei 7/1985 de Règim Local per garantir que l’empadronament requereixi sempre el consentiment del propietari i es reflecteixi quan s’empadroni un immigrant il·legal.
Garriga ha finalitzat amb una contundent pregunta dirigida als partits que pensen votar-hi en contra: “Com pensen justificar davant els seus votants que qualsevol pugui empadronar-se a casa seva sense el seu permís? Per què no ofereixen les seves seus com a lloc d’empadronament? Són uns hipòcrites. I són els culpables del frau en els empadronaments, que comporta el foment de la immigració il·legal i el drama de l’ocupació.”