El Conclave: Tornada al passat o Tornada al Futur?
El dimecres 7 de maig comença el conclave en què s’ha d’escollir el substitut del Papa Francesc, el primer argentí i americà, després de la seva mort l’abril passat. Com és obvi, no és una elecció qualsevol, ja que a la persona que s’esculli se li posarà, espiritualment, al capdavant de 1.500 milions de persones, pràcticament una cinquena part de la població mundial.
Evidentment, no és una elecció baladí ni senzilla i, tot i que hi ha una desena de favorits, el que realment es dirimeix a porta tancada són dos models de papat més lligats a les tendències polítiques occidentals actuals que no pas a les ànimes dels cristians.
Estem parlant de dues corrents contraposades com la que podria defensar la cúria més conservadora (per entendre’ns, més propera a les tesis polítiques de Trump o alguns dirigents europeus) o contra la que podria defensar la tesi del mateix Papa difunt Bergoglio: més oberta i de to populista.
En definitiva, estem parlant de si els cardenals escolliran Tornar al passat o Tornar al Futur. I en això estem els fidels contemplant un edifici en un Estat (el Vaticà) sense poder opinar ni escollir i, sobretot, amb un atroç “apagada” informativa fins que surti la famosa “fumata bianca” per la famosa xemeneia, instal·lada de nou, del Palau del Vaticà.
Els qui tindran el privilegi i la responsabilitat d’opinar i escollir són els 133 cardenals de 70 països, nomenats per Joan Pau II (5), Benet XVI (20) i Francesc (108). Tècnicament els cardenals no són «nomenats» sinó «creats», ja que es tracta d’un títol que reben per decisió personal del Papa, i no com a resultat de mèrits establerts prèviament. Amb ells els Pontífexs s’asseguren que al col·legi que escollirà el seu successor hi hagi persones qualificades per assumir el càrrec. O qualificades o políticament més properes, evidentment.
En total hi ha 252 cardenals, però només els menors de 80 anys poden participar en l’elecció papal. L’edat mitjana dels cardenals que voten en aquest conclave és de 70,3 anys. El més ancià és el cardenal Carlos Osoro, arquebisbe de Madrid, que farà 80 anys el pròxim 16 de maig. El més jove és l’ucraïnès Mykola Bychok, que té 45 anys. Són de mitjana un any més joves que en el conclave del 2013, quan l’edat mitjana era de 71,8 anys. El 2005 l’edat mitjana dels cardenals votants va ser de 71,6 anys.